Oopsies
Oopsie med bregott, ost, ägg/räkröra (färdig från ICA 2 % kolhydrater) gurka och rödlök med en kopp te.
Recept på riktigt goda oopsies...
3 ägg
50 gram keso
50 gram philadelphiaost
1 tsk bakpulver
Vispa äggvitorna för sig till ett hårt(!) skum
Blanda gulor, philadelphiaost, keso och bakpulver i en annan skål och väd sedan försiktigt ner det i det hårda äggskummet. Klicka ut på bakplåtspapper (en sats blir 6 "tekakor" för mig) och strö seasamfrö över. Grädda 20 min i ugnen eller tills de har en fin färg. Låt stå kvar i ugnen på eftervärmen, gärna 20 min eller mer så de verkligen får "torka" och inte blir mjuka/gegiga i mitten.
Kan förvaras någon/några dagar i kylskåp, hos oss tar de dock slut direkt. Såååå goda! Funkar även som bas i bakelse, jag har serverat med visoad grädde på, hyvlad choklad och hallon. Jätte gott!
Frukosttallrik
Ett kokt ägg med en klick bregott samt salt/peppar
Tre skivor hushållsost (26%) med heta kräftstjärtar i aioli (köpt på ICA 4 % kolhydrater)
Två skivor rökt skinka med skagenröra (köpt på ICA 2 % kolhydrater)
Gul paprika, gurka och lite tomat (tänk på att röda grönsaker innehåller mer kolhydrater)
En kopp te
Kladdig LCHF-kladdkaka
100 gram mörkchoklad (70%)
100 gram smör, osaltat (ej margarin)
2 st ägg
1,5 tsk äkta ekologiskt vaniljpulver (funkar också med 0,5 vaniljstång, innanmätet)
1 msk kakao
Smält samman smör och choklad. Vispa äggen fluffiga, tillsätt kakao, vanilj och chokladröran. Smöra en form (eller ett bakplåtspapper för mindre disk) och strö kokos på. Grädda 6 min i ugnen på 200 grader. Tag ut och låt den bli kall innan du äter den. Strö gärna ytterligare lite kokos på. Servera med grädde.
Snabb omelett
Ägg
Cream fraiche
Skinka
Gul lök
Salt, peppar
Ev.
(Bacon)
(gräddfil)
Stek den hackade löken lätt i stekpannan medan du blandar ägg, strimlad skinka, cream fraiche, salt och peppar i en skål. Om du vill lyxa så steker du här lite bacon också att ha i omeletten men det är gott även utan den. Häll ut i pannan över löken, "rör" med en stekspade tills du fått en härlig äggröra. Strö riktigt med ost över och sänk värmen en aning. Låt det stå på plattan tills osten smält och omeletten fått en fast form.
Under tiden fixar du en valfri sallad till. Extra gott att servera med en klick gräddfil till.
Pizza LCHF
Denna pizzan är vår favoritmat här hemma. Alla som blivit bjudna på den har älskat den, även de som inte äter enligt LCHF. Passar jätte bra som fredagsmys!
Botten:
2 msk smör (ej margarin)
4 ägg
Riven ost 28 %
1 dl grädde 40 %
Klicka ut små klickar smör på ett bakplåtspapper i en långpanna. Ställ in i ungen på 255 grader och låt smöret smälta. Blanda ägg, grädde och ost i en skål och bred ut i långpannan. In i mitten av ugnen (225) tills den får en fin färg.
Tomatsås
1 paket krossade tomater
1 gul lök
1 klyfta riven vitlök
Smaksätt efter egen smak ex paprikakrydda, chilikrydda, svartpeppar, oregano, salt
Granering
Färska champinjoner
Riven ost
Skinka
Bacon
Koka upp tomatsåsen och hacka i löken. Smaksätt efter egen smak. Bred ut såsen på den gräddade botten. Strö över ost, skinka och svamp. Lägg baconen överst så att de blir knapiga och goda. strö gärna lite oregano överst. In i ugnen igen tills pizzan får en fin färg. Jag har aldrig tagit tiden så jag vågar inte svara på hur länge. Servera med sallad.
Extra lyx ger det att servera med en dippsås. Vi lyxar med gräddfil + tortilla-dippen men den innehåller en hel del kolhydrater så bäst är om du kryddar/mixar en hemmagjord kall sås. Känns inte som om denna bilden gör pizzan rättvisa men jag var såååå sugen att jag inte tog mig tid att titta på fotoresultatet innan jag åt upp.
Första inlägget
Tyckte det kändes dags att start en ny blogg. Mina vänner och bloggläsare som inte bryr sig om varken vikt eller LCHF tröttnar på mitt tjat i vardagsbloggen. Ska försöka lägga in lite recept och mina tips/ideer här. Det finns mängder med LCHFbloggar på nätet, men så mycket som jag googlar efter recept och tips så borde behovet vara ganska stort även hos andra som kör LCHF. Jag är inte speciellt bra på att laga mat och kör aldrig något avancerat, det ska vara lätt och gott. De flesta recept har jag snott på ätet och gjort om för att det ska passa mig. Design och utbyggnad av bloggen får ta sin tid, nu har jag startat iaf.
Välkomna!